Hoe herken je patronen en hoe kun je deze transformeren?

Hoe herken je patronen en hoe kun je deze transformeren?

Het herkennen van patronen die jij toepast om in deze wereld te kunnen functioneren, herken je vaak niet zo snel bij jezelf. Bij anderen zie je overduidelijk wat ze anders kunnen gaan doen om uit een bepaalde situatie te komen.

Op de automatische piloot voeren we onze leefpatronen uit. De ochtendroutine om de kinderen naar school te brengen. Om zelf op tijd op het werk te komen. Dit zijn patronen waar je profijt van hebt. Je voert ze zonder nadenken uit.

 

Waarom zou je je bewust moeten worden van terugkerende patronen?  

Zit je vastgeroest in je gedrag dan is het lastig om vooruit te komen in het leven. Werkrelaties mislukken. Liefdesrelaties houden geen stand. Je blijft in een en dezelfde cirkel ronddwalen.

In mijn burn-out periode kwam ik achter enkele van mijn vastgeroeste patronen. De geschiedenis bleef zich maar herhalen. Ik zag helder op mijn netvlies dat ik bezig was om het anderen naar de zin te maken. Dat is een mooie eigenschap. Helaas werd het in mijn geval door anderen niet zo gezien. Maar ook door mezelf niet dus. Dit was een superbelangrijke les waar ik altijd naar teruggrijp als het leven de nodige uitdagingen op mijn pad zet.

Voor mij als HSP (hoog gevoelig persoon) en HSS (high sensation seeker) persoon is het een enorme valkuil om het anderen naar de zin te maken. Want waar blijf ik dan zelf in dit please gedrag?  Er was een burn-out voor nodig om deze wake-up call te krijgen. Nu ben ik er heel blij mee met de burn-out. Op het moment dat ik er middenin zat zeker niet.  Ik heb de kans gekregen om de cirkel te doorbreken en los te komen van oude gewoontes die me niet meer dienen.

Ik ben opleidingen gaan doen om mijn zielsmissie te gaan leven. Het werk dat ik deed was niet mijn zielsmissie. Het paste op geen enkele wijze bij mij. En toch heb ik het, zelfs na de opleidingen, jaren gedaan. Op een kantoor wegkwijnen, tot ik als een bijna dood plantje uitviel. De man met de hamer kwam langs en gaf een behoorlijke dreun.

Patronen. Transformeren

 

Waarom is het doorbreken van oude patronen zo moeilijk?

We hebben niet geleerd te leven naar onze zielsmissie. Werk is vooral een veiligheidsstelling. De hypotheek, boodschappen, verzekeringen moeten betaald worden. Ik kan het niet riskeren om te gaan doen wat ik wil doen. Later als ik groot ben wil ik dit of dat worden. Later komt niet. We leven in het hier en nu. Vroeger was vroeger. De toekomst moet nog komen. Het NU is er NU.

Als ik naar mezelf terugkijk voor de shift, schoof ook ik allerlei wensen voor me uit. Ook ik wilde:

 • Eerst een baan
 • Voldoende inkomen
 • Kinderen gaan voor
 • Gewaardeerd worden
 • Zorgen voor mijn ouders
 
 

De vraag uiteindelijk moet zijn:

 • Hoe lang wil je al die veranderingen?
 • Hoeveel jaar zeg je dit al tegen jezelf?
 
 

Troost je bij de wetenschap dat je hier niet alleen in staat. 90% Van de mensen heeft veel plannen en heeft deze plannen nog niet uit laten komen.

Wat voor plannen hebben ze dan:

 • Een wereldreis maken
 • Minder werken of overal over de hele wereld kunnen werken
 • Een eigen bedrijf opzetten
 • Een opleiding doen om ander werk te gaan doen
 • Meer tijd aan hobby’s kunnen besteden
 
 
Patronen. Transformeren
 

 

Waarom is veranderen moeilijk?

Vanaf je 4de jaar tot ongeveer je 20ste jaar is min of meer voor je vastgelegd hoe je leerontwikkeling zal verlopen. Je gaat naar het primaire onderwijs, daarna voortgezet onderwijs, het beroepsonderwijs en als je leren echt superleuk vindt volg je ook nog een studie op het HBO of Universiteit. Na al dat leren ga je werken. Geld verdienen om je zelf te kunnen onderhouden. Tot zover is het geregeld.

Je vindt je werk leuk, je kan carrière maken bij de werkgever. Je privéleven loopt op rolletjes. Na een tijdje, vanaf je 25ste tot 45ste jaar, merk je dat je vastloopt in je ontwikkeling. Dit kan zijn op persoonlijk gebied of op zakelijk vlak. Je zit dan in een patroon wat comfortabel is maar niet meer zo voelt. Het biedt veiligheid. Je kan immers de rekeningen betalen. Binnenin je begint het echter te borrelen om verandering. Je ziet jezelf niet de komende 10, 20, 30 jaar hetzelfde doen.

Wat moet er gebeuren om dan de plannen die je hebt uit te laten komen?

Allereerst naar jezelf toe erkennen dat er verandering nodig is. Dan je omgeving op de hoogte brengen van wat je zou willen. De een zal je steunen in je plannen, misschien wel met je meedenken. De ander geeft de standaard adviezen: zou je dat wel doen? Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.

Mijn advies: luister naar degene die je plannen steunen en je willen je helpen.

Als je die verandering wilt dan is je gedrag veranderen van essentieel belang. Denk je niet klein. Denk je groter. Vaak kun je meer dan je altijd is verteld. Geloof in jezelf en vertrouw op jezelf.

Als je kijkt naar het pad dat je doorloopt vanaf je 4de jaar tot aan ongeveer je 20ste jaar, dat zijn 16 jaren. Waarin je je hebt kunnen en mogen ontwikkelen. Gun jezelf nu ook tijd, geen 16 jaren, om los te komen van patronen en een verandering teweeg te brengen.

Knip je doel op in kleine stappen en bekijk het per week.

 • Waar wil ik deze week mee doorgaan?
 • Waar mee wil ik starten deze week?
 • Waar mee wil ik stoppen deze week?
 
 

Er zijn taken die routinematig terugkomen en waar je soms wel en soms geen zin in hebt. Als je ze dan toch wel gedaan hebt kun je het afstrepen van je takenlijst. Anders schuift het door naar de volgende dag of de volgende week. Voel steeds of een activiteit of een taak je meer tijd geeft om je te richten op je plan. Om die te gaan verwezenlijken.

Lukt het niet om te beginnen? Lukt het niet om gemotiveerd te blijven? Wil je een sparringpartner? Laten we dan kijken wat ik voor jou kan doen!
Neem contact met me op voor het gratis kennismakingsgesprek van 30 minuten, gebruik hiervoor het contactformulier.

 

Tip: mijn andere artikelen:

Transformatie : als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg

Uitstelgedrag : mijn eigen benadering

Persoonlijke groei en ontwikkeling