Persoonlijke groei en ontwikkeling

Persoonlijke groei en ontwikkeling

In het artikel “Transformatie : Als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg” heb ik het onder andere gehad over persoonlijke groei en ontwikkeling. Hierbij heb ik kort aangestipt wat ik zelf aan persoonlijke groei en ontwikkeling heb doorgemaakt. Voor mij ligt persoonlijke groei en ontwikkeling echt op het vlak om als privépersoon te groeien en te ontwikkelen.

Persoonlijke groei en ontwikkeling

 

Wat is persoonlijke groei en ontwikkeling?

Er zijn vaardigheden (handelingen) waar jij bekwaam in bent. Denk bijvoorbeeld aan dat je goed bent in het analyseren van data, logisch redeneren, goed samenwerken, etc.

Door je bewust te worden van je vaardigheden en wat je dus kan, ga je hiermee aan de slag om deze vaardigheden te verbeteren. Leren en ontwikkelen van je vaardigheden vergroot je zelfvertrouwen. Het mooie aan het leren en ontwikkelen van je vaardigheden is dat je dit kunt inzetten voor je thuissituatie maar ook voor op je werk en andere relaties.

Er zijn verschillende onderdelen waar persoonlijke groei en ontwikkeling uit bestaat. Hieronder een aantal vaardigheden nader uitgelegd.

Zelfbewustzijn

Als je zelfbewust bent dan ben je trouw aan je eigen kompas, aan je eigen intuïtie. Je weet wat er in je geest en lichaam omgaat. Ben je even uit het veld geslagen dan ga ja naar die innerlijke plek toe om geest en lichaam in balans te brengen. Je wordt niet geplaagd door twijfels over jezelf. Je komt niet tegen jezelf of tegen je lot in opstand. Je bent evenwichtig en hebt innerlijke rust. Dit komt zeer stabiel over op de mensen om je heen.

Zelfbewust zijn is een natuurlijk en persoonlijk proces én een leven lang proces. Er is geen goed, er is geen fout. Er is intuïtief weten.

Iedere dag bewust stil staan bij dit proces maakt dat je meer en meer met hoofd en hart gesynchroniseerd bent en blijft.  Door middel van meditatie, gesprekken met een coach, een boek, dankbaarheidsmomenten, kan je je zelfbewustzijn trainen. Het wordt onderdeel van je dagelijkse routine.

Sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden zijn vaardigheden die betrekking hebben op de omgang en communicatie met anderen. Het gaat hierbij om het hebben van inzicht in andere mensen en de gevoelens van anderen en het beïnvloeden daarvan. Sociale vaardigheden zijn noodzakelijk voor het opbouwen en onderhouden van een relatie, om je staande te houden in de maatschappij en voor een goede samenwerking. Sociale vaardigheden kunnen verdeeld worden in vaardigheden die inzicht geven in de ander en vaardigheden voor de omgang met de ander. Voorbeelden van sociale vaardigheden zijn:

 • Goed kunnen luisteren
 • Aandacht hebben voor andermans gevoelens
 • Conflicten oplossen
 • Opkomen voor je eigen mening
 • Omgaan met emoties
 • Een gesprek gaande houden
 

Vind je het moeilijk en lastig om je emoties of mening te uiten? Vaak hoor je een “bibbertje” in je stem op het moment dat je open bent over je gevoel van dat moment. Door het vaak te oefenen, misschien voor de spiegel, zullen mensen merken dat je op een evenwichtig manier vertelt wat een situatie met je doet.

 

Persoonlijke groei en ontwikkeling

Mentale gezondheid

Mentale gezondheid is vaak een ondergeschoven kindje. Omdat je veel uren met je collega’s doorbrengt in een kantoortuin is het lastig om je “werk”masker af te doen. Daardoor zullen negatieve gedachten niet de aandacht krijgen die het verdient. Met negatieve gedachten kun je gaan oefenen om deze om te zetten in positievere gedachten. In plaats van het te zien als zwart/wit voeg er humor en kleur aan. Wees lief voor je brein, ook die heeft liefdevolle aandacht nodig, een paar keer per dag.

Hoe kun je de liefdevolle aandacht geven aan je mentale gezondheid?

Als je op je werk bent en je zit in de kantoortuin, probeer dan in je (koffie/thee/lunch) pauze naar buiten te gaan. Even 5 minuten met je eigen gedachten zijn, volledige aandacht geven aan wat mag zijn. Een mini-meditatie. Eventueel zet je een muziekje op en laat je deze 5 minuten volledig van jou zijn.

Ditzelfde geldt ook voor je privé situatie. Stel: je hebt een verhitte discussie gevoerd met je partner, vriendin, broer of zus. En je voelt dat je er niet uitkomt, geef jezelf dan die 5 minuten time-out. Dit is voor jou én voor diegene goed met wie je op dat moment in discussie was.

Andere aandachtspunten om je mentale gezondheid te verzorgen zijn:

 • Structuur aanbrengen in je dag. Als je weet wat je agenda is hoeft je brein niet ad-hoc zelf wat te bedenken. Met een to-do lijstje kun je de taken afvinken.
 • Door gezond te eten, te bewegen, schermtijd de doseren en kleine successen te vieren zorg je goed voor jezelf.
 • Heb je tijd over en denk je erover om een nieuwe taal te leren of te gaan leren pianospelen. Doe het dan! Het leidt je af van wat er even niet goed gaat en je brein is echt heel blij als het wat nieuws mag gaan leren.
 • Contact blijven onderhouden met je familie, vrienden, kennissen. Ga samen die wandeling doen. Neem een thermoskan thee mee voor onderweg.
 • Praten over je gevoelens is en blijft lastig. We praten graag en veel maar bijna nooit over wat er met je binnenwereld aan de hand is. Delen is helen, delen is een pad maken voor de ander die waarschijnlijk ook met het één en ander zit.
 

Persoonlijke groei en ontwikkeling

Discipline

Uitstellen van taken, voor je uitschuiven tot de deadline in beeld komt. (Lees mijn artikel over “Uitstelgedrag : hoe zit het met mijn uitstelgedrag?”.  Met het maken van een planning en daar stap voor stap mee te werken vergroot je je discipline en voorkom je stress.

Discipline heb je op veel gebieden nodig. Als je een doel wilt behalen zoals afvallen, gezonder eten, meer sporten. Discipline helpt je om je gedrag te veranderen en meer te gaan leven naar je volle potentieel. Zonder discipline (wilskracht) is er geen verandering mogelijk.

Iedere verandering die je in je leven wilt aanbrengen kan alleen een succes worden met de nodige dosis discipline en wilskracht. Neem kleine babystapjes om een nieuw gedrag aan te leren. Ga je leren een muziekinstrument te bespelen, dan zal je noten moeten leren lezen. Iedere dag een half uur je piano, gitaar of harp bespelen. Oefenen met een nieuwe taal zoals Portugees, Italiaans of Japans.

Houd de focus op het doel wat je wilt bereiken. De stip op de horizon. En de verandering die het in jouw leven gaat brengen.

 

Onthoud dat het succesvoller zal zijn als je de dingen doet op je eigen manier, die het beste bij je passen en die je daardoor het beste zal volhouden om langdurig te beoefenen.